Onbewuste motieven in reclame


Mannen en vrouwen hebben verschillende motieven om dezelfde goederen te kopen. Een man kijkt bijvoorbeeld naar het huis als een moeder, bij wie hij na een werkdag kwam rusten, een vrouw identificeert zich met het huis. In overeenstemming hiermee wordt reclame gedifferentieerd.

Als gevolg van de analyse van motieven begon reclame in sommige gevallen te worden gebaseerd op het verzachten van de schuldgevoelens die consumenten onbewust ervaren bij het kopen van bepaalde goederen. Een Amerikaans bedrijf is er in grote mate in geslaagd om tandpasta te adverteren om de schuld van consumenten te verzachten door te stellen dat de voorgestelde pasta ook goed is voor degenen die na het eten hun tanden niet kunnen poetsen. Hetzelfde motief wordt gebruikt in de reclame voor kauwgom "Dirol" (beschermt tanden van 's morgens tot' s avonds).

Reclamespecialisten en marketeers hebben er zelfs aan gedacht om producten te maken die zichzelf adverteren en hen aanmoedigen om te kopen, waardoor de onbewuste motieven van consumenten worden beïnvloed. Een van de typische voorbeelden hiervan is de productie van T-shirts en T-shirts met verschillende inscripties. Deskundigen onderzochten de onbewuste motieven van consumenten en verdeelden hen in groepen die dezelfde houding aantoonden. Op basis hiervan werden voor elke groep inscripties ontwikkeld, die, op basis van het onderbewustzijn van een persoon en het vinden van een reactie daar, de consument ertoe aanzette om te kopen. T-shirts en T-shirts met het opschrift "you can' t trust anyone " werden gekocht door jongeren, waaruit duidelijk blijkt dat ze niemand geloven. Ze praten er de hele tijd over. Hun favoriete onderwerp is de discussie over verschillende soorten oplichting. Ze willen de oneerlijkheid van andere mensen bewijzen. Hun favoriete gevoel is een gevoel van triomf: "Nou, ik heb een schurk!"Hun werkelijke gedrag komt echter overweldigend niet overeen met hun woorden, omdat ze in feite voortdurend mensen geloven, en het eindigt niet altijd goed voor hen. Op een gegeven moment werd een T-shirt met de inscriptie "isn' t everyone" op de middelbare school in Amerikaanse scholen verspreid. Ze was het meest populair onder klassenleiders en toekomstige carrières. Een T-shirt met de inscriptie was populair bij dezelfde groep: "Ik ken geweldige mensen."Bloemrijke T-shirts met de inscriptie "ben ik niet Charmant" op de borst waren populair onder Transseksuelen, terwijl "misschien is het al genoeg" op de achterkant stond, en onder vrouwen T-shirts met de inscriptie "ik zoek een man" op de borst en "maar je past niet bij me" op de achterkant. En hier zijn een paar andere inscripties die op verschillende momenten populair waren onder jongeren: "raak me niet aan", "hoe kwetsbaar ik ben", "verspreid", "kijk hoe hardwerkend ik ben", "wil je roken", enz. Een van de buitenlandse bedrijven begon in 1998 onderbroeken en zwembroeken voor mannen te produceren met de inscripties: "ik ben moe", "Bravo", "voor privé-bezichtiging", "gedraag je moedig", enz. Dergelijk ondergoed was zeer gewild bij zowel de lokale bevolking als buitenlandse toeristen.

De analyse van onbewuste motieven stelt u in staat om reclame te maken, waarvan de beelden niet alleen op basis van logisch redeneren kunnen worden uitgevonden. Louis Cheskin creëerde het beeld van margarine in de vorm van een klaverblad, en David Ogilvy creëerde het beeld van een mannenshirt in de vorm van een man met een snor met een zwarte ooglapje, die, vele malen herhaald in reclamebedrijven, een groot succes waren.

Elke reclameboodschap beïnvloedt in de eerste plaats het onbewuste, en pas dan (later) het menselijke bewustzijn.

Toen instantkoffie voor het eerst op de Amerikaanse markt verscheen, kochten huisvrouwen het heel slecht. Het bedrijf "Mason Hare" deed onderzoek, met als doel uit te vinden waarom de huisvrouwen zich verzetten tegen het kopen van instantkoffie? Vrouwen klaagden dat instantkoffie anders smaakt dan normaal. Tijdens blinde tests slaagden velen er echter niet in het verschil te zien tussen een kopje instant en een kopje gezette koffie. En dit gaf aan dat de weerstand van Amerikaanse vrouwen werd verklaard door onbewuste psychologische redenen. De onderzoekers stelden twee lijsten samen van producten die alleen van elkaar verschilden doordat de ene instantkoffie bevatte en de andere gewoon. De huisvrouwen werden gevraagd zich de sociale en persoonlijke kenmerken voor te stellen van de vrouw wiens boodschappenlijstje ze zagen. Een groot percentage huisvrouwen die de lijst met instantkoffie zagen, beschouwde de samensteller ervan als een luie, oneconomische vrouw, een slechte vrouw die niet weet hoe ze voor het gezin moet zorgen. De respondenten beschreven een fictieve huisvrouw en uitten hun eigen onbewuste zorgen en negatieve ideeën over oploskoffie. Zo ontdekte het bedrijf de ware reden voor het verzet van Amerikaanse vrouwen.

Het massale gebruik van psychoanalyse in de reclame begon in de VS in de jaren 50, maar veel onbewuste motieven werden al in het begin van de twintigste eeuw in de reclame gebruikt, hoewel niet op zo ' n grote schaal als vandaag.

Analist Mcmarra onderzocht het gebied van het onbewuste en ontdekte dat de vulpen een symbool is van het mannelijke lichaam in het algemeen en het mannelijke geslachtsorgaan in het bijzonder. De resultaten van deze studies zijn herhaaldelijk en zeer effectief gebruikt in reclame.

Psychoanalytische symbolen van mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen worden niet alleen gebruikt in reclame, maar ook in het ontwerp van goederen. Moderne lipsticks hebben een volledig eenduidig sexy ontwerp en de glans (zichtbaarheid van vocht) die ze aan de lippen van vrouwen geven, heeft een openlijk seksuele betekenis.

Het symbool van het mannelijke geslachtsorgaan is een sleutel, en het vrouwelijke is een slot en een hoefijzer. Deze symbolen werden veel gebruikt in Sieraden en kostuumjuwelen. De klaver is ook een symbool van het mannelijke geslachtsorgaan. Voorbeelden van het gebruik van shamrocks in zowel productontwerp als reclame zouden meer dan een dozijn pagina ' s in beslag nemen. Het beeldgedeelte van het wereldberoemde handelsmerk "adidas" is bijvoorbeeld een lelie met drie blaadjes.

Reclamespecialisten onderzoeken meestal het gebied van het onbewuste bij vrouwen uit de middenklasse, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80% van de gezinsbeslissingen over nieuwe overnames. Het doel van het onderzoek is om de beste middelen te vinden om vrouwen naar de winkels te trekken en hen aan te moedigen steeds meer aankopen te doen.

Observaties van vrouwen in grote Amerikaanse supermarkten hebben aangetoond dat aankopen door hen niet volgens een vooraf samengestelde lijst worden gedaan, maar vooral onder invloed van een overvloed aan goederen. Een belangrijke rol hierin wordt gespeeld door het uiterlijk van het product, de geur, kleur... James Vicari deed hier onderzoek naar. Hij plaatste Verborgen camera ' s in supermarkten die het aantal knipperende ogen van klanten registreerden. (Bij een persoon in een normale toestand knipperen de ogen 32 keer per minuut. Bij sterke opwinding bereikt het knipperen van de ogen 50-60 per minuut, in een ontspannen toestand - tot 20. Met behulp van camera ' s ontdekte Vikari dat tijdens de selectie van goederen het aantal knippert bij vrouwen daalt tot 14 per minuut, wat alleen vergelijkbaar is met de trance-toestand. Vrouwen zijn gefascineerd door de overvloed om hen heen. In deze toestand merken ze geen kennissen op, struikelen ze over dozen en tellers, zien ze geen camera die op korte afstand van hen klikt. Maar wanneer vrouwen naar de kassa gaan, verandert het beeld drastisch: het aantal knippert stijgt tot 25 per minuut, en bij het geluid van de kassa die een cheque uitschakelt, en bij de stem van de kassier die het bedrag belt waarvoor de aankoop is gemaakt - tot 45 per minuut. Tegelijkertijd blijkt vaak dat klanten niet genoeg geld hebben om hun impulsieve aankopen te betalen.

Na de publicatie van de onderzoeksresultaten begon Vicari actief gebruik te maken van helderdere en aantrekkelijkere verpakkingen. Tegelijkertijd wordt voor goederen waarvan de belangrijkste kopers vrouwen zijn, de verpakking voornamelijk gebruikt in rode en gele kleuren, die de meeste vrouwen hypnotiseren. (De blauwe kleur heeft een sterker effect op mannen.) Er was een pakket met de kookprocessen en alsof vrouwen werden opgeroepen om deze processen te voltooien, evenals een praatpakket dat een gesprek over het product begon toen het werd opgehaald.

Vikari was verre van de enige die menselijke ogen als onderzoeksobject gebruikte. Het is al lang bekend dat leerlingen niet liegen en dat ze niet onder controle kunnen worden gehouden. Om reclameboodschappen te testen, werden daarom speciale camera ' s ontwikkeld die zowel de advertentie zelf als de reactie van de leerlingen van de persoon die ernaar keek, filmden. Als de advertentie interesse wekte, verwijden de leerlingen zich, terwijl de vernauwing van de leerlingen ontevredenheid betekende.

Laten we eens kijken naar enkele van de resultaten van onderzoek uitgevoerd op verschillende momenten door motief analisten.

Rokers zijn vreselijk toegewijd aan hun merk sigaretten, maar met speciale tests kunnen ze het niet onderscheiden van anderen. Mensen roken het hele beeld van een merk sigaretten. Slechts 6 van de 300 proefpersonen konden het merk van de drie sigaretten onderscheiden die hun werden aangeboden. Vandaar de conclusie dat het de taak van reclame is om in de geest van de consument zulke beelden van goederen te creëren die in het onbewuste resoneren en de consument aanmoedigen om deze producten te kopen.

Na het opruimen van het onderbewustzijn van Amerikanen die roken, ontdekten de onderzoekers dat ze roken ondanks het gevaar dat hen bedreigt. Dit bewijst hun kracht en mannelijkheid. Dit motief wordt zeer effectief gebruikt in de reclame voor veel Amerikaanse sigaretten. De motieven van een rokende vrouw zijn heel anders. Een vrouw heeft iemand nodig die haar voortdurend bewondert, opgewonden raakt bij het zien van haar. Het is al lang bekend dat sommige delen van het vrouwelijk lichaam bijzonder seksueel aantrekkelijk zijn: borsten, heupen, benen in het algemeen en enkels in het bijzonder... Maar, zoals studies hebben aangetoond, behoort de pols ook tot zulke seksueel aantrekkelijke delen van het vrouwelijk lichaam. Merk op hoe de meeste vrouwen roken in aanwezigheid van mannen. Ze tonen onbewust hun pols bij het roken. De meest voorkomende houdingen van een rokende vrouw: een hand met een sigaret gebogen aan de elleboog en omhoog of omlaag, maar verwijderd van het lichaam voor enige afstand. Psychologen verwijzen naar dergelijke houdingen als onbewuste seksuele signalen, en ze worden ook effectief gebruikt in reclame. Ondanks de wijdverspreide mening dat veel niet-rokende vrouwen het niet leuk vinden als mannen roken, kwamen analisten van motieven, onderzoekend naar Amerikaanse vrouwen, tot de onverwachte conclusie dat ze het onbewust leuk vinden als hun mannen roken. Reclamespecialisten begonnen winkeliers te adviseren sigaren aan vrouwen aan te bieden als geschenk voor mannen. En het was een succes.

Psychoanalyse beschouwt baard scheren als symbolische castratie. De baard groeit terug en de man blijft een man. Daarom, toen mannen werden aangeboden om voor eens en altijd van hun baard af te komen met behulp van een speciale crème, waren er maar heel weinig jagers. In dit geval is elke advertentie niet succesvol.
 



Onbewuste motieven in reclame    Fantasierijke reclame    Reclamekoppen en slogans    Radioreclame    Tv-advertenties    Regels voor TV-reclame

E-mail: learn@sign2shine.nl
Meld je aan voor een online cursus 010-4900934/5


Opleidingscentrum  - Rotterdam, NL © 2019-2023

Cursus: Reclametheorie